dissabte, 6 de març del 2010

Llibertat vital, llicó actoral

Marcela Terra torna a Ponent amb un emocionant retrat de Simon de Beauvior, amb grans actuacions de la granollerina Padi Padilla i la garriguenca Belén Bouso.

Simone
de Marcela Terra
Direcció de Marcela Terra (Meridiano 70ymedio Teatro)
Amb Belén Bouso i Padi Padilla
Divendres 5 de març de 2010
Teatre de Ponent de Granollers

Quan la llum de la vida comença a apagar-se és hora de recordar, de revisar la balança dels anys viscuts per esbrinar si ha tingut més pes la felicitat o el dolor i el patiment. Una mirada enrera que esdevé fascinant quan parlem de personatges històrics, homes i dones que d’alguna manera van tenir el valor de trencar amb allò establert i aportar noves maneres de pensar i de viure. Això i molt més és Simone, la darrera obra de la dramatúrga i directora Marcela Terra sobre l’escriptora Simone de Beauvori, que aquest cap de setmana s’ha pogut veure al Teatre de Ponent de Granollers. Terra s’enfronta de nou a un personatge femení ple de força i personalitat després d’Entre les ones, una meravellosa dramatúrgia sobre Virgina Woolf que ja va poder veure’s a Ponent el 2006.

Quatre traços, unes llums al terra i dos màstils que serveixen alhora de penjadors per al vestuari conformen el simple però suggerent escenari de Simone: la coberta d’un vaixell, el del darrer viatge. Una dona amb bata blanca, mig adormida, camina amb dificultats per aquest espai i es troba un personatge fosc que sembla ser la mort però també podria ser el seu altre jo, una mena de consciència que amb insistència li recorda el seu passat i li recrimina tot el dolor que ha causat i tot el que la seva vida ha tingut de controvertit. Simon de Beauvior és a punt de morir i repassa la seva vida davant dels nostres ulls. L’apassionant relació d’amor lliure amb el filòsof Jean Paul Sastre, molt polèmica i criticada, centra les reflexions i records de l’escriptora, però també hi tenen cabuda el surrealisme, el teatre de Bertolt Bretch, el cinema dels germans Marx i el jazz.
Tot i que no descuida ni l’escenografia ni la música, Simone depèn sobretot del treball actoral i és per això que cal destacar el treball de les dues actrius. La granollerina Padi Padilla demostra una vegada més la seva polivalència i està espectacular en el paper de Simon de Beauvior, al qual s’entrega. Padilla és capaç de transmetre tota la gamma d’emocions, des de l’amor per la vida com la vulnerabilitat i amb moments genials com la imitació de Grouxo Marx o el ball de Josephine Baker. La garriguenca Belén Bouso acompanya a la perfecció la protagonista i la seva compenetració permet a l’obra fluïr amb gran energia i deixar l’espectador amb ganes de conèixer molt més sobre la pensadora francesa.